Naspäť
Prečo si pridať do portfólia aj alternatívne investície?
15. 02. 2024 Čas čítania: 4 min

V minulosti sa ako nevyhnutná súčasť investičných portfólií presadzovali hlavne dve základné triedy aktív – dlhopisy a akcie. Rozšírenie investičných možností, vstup do digitálneho veku a nové výzvy na finančných trhoch si však vyžadujú aj aktualizáciu investičných prístupov. Dve základné triedy aktív nestačia, a to najmä v čase, keď hlavným elementom, ktorý sa podpisuje pod ich výkonnosť. sú kroky centrálnych bánk. Navyše časy, kedy sa akcie a dlhopisy hýbali protichodne, sú dávno preč.

Prinášajú nižšie kolísanie portfólia a vyšší výnos

Vo všeobecnosti platí, že ak chcete vyšší výnos, musíte podstupovať vyššie riziká. Teda investovať do nástrojov, ktorých cena viac kolíše a vaše peniaze sú tak vystavené prípadným neočakávaným trhovým turbulenciám. Za to ste odmenený/á vyšším potenciálnym výnosom v budúcnosť. A to je fér.

Zapojením alternatívnych investícií k dlhopisom a akciám však riziko, a teda kolísanie portfólia, znižujeme a zároveň zvyšujeme výnos. Ako je to možné? Najmä kvôli tomu, že alternatívne investície často nekorelujú práve s akciami a dlhopismi. Čiže keď akcie a dlhopisy strádajú, alternatívne investície sú skôr tlmičom týchto negatívnych trhových turbulencií. A naopak v čase rastu skôr dopĺňajú profit portfólia o dodatočné percentá.

Graf 1: Ako sa správa portfólio po zaradení alternatívnych investícií, zdroj: JP Morgan

Sú však kapitálovo náročné a prístup k nim je obmedzený. Ako sa to dá riešiť?

Medzi alternatívne investície patria:

  • Private Equity (akcie spoločností, ktoré ešte nie sú na burze)
  • Komodity (poľnohospodárske plodiny, drahé a priemyselné kovy a energie)
  • Investície do infraštruktúry (cesty, železnice, plynovody/ropovody, energetická infraštruktúra)
  • Nehnuteľnosti (investície do realít, kancelárií či priemyselných a logistických parkov)
  • Alternatívne fondy (hedžové fondy, fondy s absolútnym výnosom, kryptomenové fondy)

Problémom pri alternatívnych investíciách často býva ich kapitálová náročnosť alebo prístup k jednotlivým investičným riešeniam. V Acrosse sme sa preto zamysleli nad tým, ako klientom doručiť také riešenie, ktoré zahŕňa všetkých päť vyššie spomenutých oblastí v jednej investícii.

Našou odpoveďou je Across Alternative Index

Tento index je vytvorený v spolupráci s prestížnou švajčiarskou bankou Vontobel. Skladá sa z piatich ETF fondov, ktoré sú rozložené v indexe rovnomerne po 20 %. Každé z týchto ETF zabezpečuje expozíciu voči vyššie spomenutým alternatívnym investíciám. Umožňuje to efektívne rebalansovať jednotlivé zložky bez toho, aby bola investorom vytvorená daňová povinnosť.

Aké prináša tento index výhody?

  • nízka poplatková štruktúra,
  • riešenie je daňovo optimálne (certifikát je na burze vo Frankfurte, po roku držby investor neplatí daň z výnosu),
  • schopnosť aktívnejšie reagovať na dôležité zmeny na trhu a efektívnejšie rebalansovať na neutrálnu úroveň aj bez daňového vplyvu na klienta,
  • klient neplatí daň z dividendových titulov (kumulujú sa na úrovni indexu a dividendy sa reinvestujú),
  • klient nepodstupuje menové riziko,
  • klient nepodstupuje kreditné riziko Acrossu, keďže emitentom je skupina Vontobel.

Graf 2: Zloženie ETF fondov v rámci Across Alternative Index

Graf 3: Historický vývoj takto zloženého koša podkladových ETF, simulovaná výkonnosť 2016 – február 2024. Across spúšťa predaj tohto riešenia od februára 2024.

Ak takýto typ produktu vyhovuje vašim investičným preferenciám a stratégii, radi vám ho pomôžeme zaradiť do vášho portfólia. Pre viac informácií prosím kontaktujte svojho konzultanta alebo nám napíšte mail na info@across.sk.

Autor:
Dominik Hapl

Portfolio Manager/Analytik
Dominik Hapl pôsobí v Across Private Investments ako analytik od začiatku roka 2020. Na kapitálovom trhu sa pohybuje viac ako 10 rokov. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Predchádzajúce skúsenosti nadobudol v brokerskej a investičnej spoločnosti, v súčasnosti ich využíva ako člen investičnej komisie, pri vytváraní portfólií a obchodovaní na kapitálových trhoch. Zaoberá sa analyzovaním vývoja na finančných trhoch a pravidelne publikuje komentáre v médiách na aktuálne ekonomické témy.

Naspäť
Investorom by mal rok 2024 priať
23. 01. 2024 Čas čítania: 6 min

Uplynulý rok bol k investorom priaznivý, na väčšine finančných aktív si pripísali kladné zhodnotenie. Akciovým trhom sa darilo nadpriemerne, globálne akcie vzrástli o 14 %. Dlhopisové trhy dokázali vygenerovať 4 – 10 % a alternatívne investície aj viac ako 15 %. Pre bežného investora je aj vtomto roku najlepšie diverzifikovať a  dodržiavať základné investičné zásady. Z dlhodobého pohľadu prináša takéto investičné portfólio stabilné výnosy a  dokáže čeliť zmenám na trhoch. V2024 je veľmi aktuálna príležitosť na kúpu dlhopisov s vyšším výnosom, ktoré si investor môže zafixovať na dlhšie obdobie.

Po jednom z najhorších rokov pre dlhopisovo-akciového investora prišiel v 2023 očakávaný obrat. Ale len málokto čakal, že finančné aktíva skončia s tak vysokými prírastkami. Ak sa pozrieme na akciové trhy, tým sa darilo nadpriemerne. Americké akcie si pripísali + 22 %, európske akcie + 16 %, India + 16 % a japonské akcie + 16 %. Jedinému regiónu, ktorému sa príliš nedarilo, bola Čína. Čínske akcie poklesli o -16 %.

V prípade dlhopisov sa darilo európskym dlhopisom s vyšším výnosom, ktoré si pripísali +11 %, neobchodované korporátne dlhopisy +7 % a polepšili si aj globálne štátne dlhopisy o +4 %. Z alternatívnych investícií sa darilo kryptomenám, ktoré rástli v priemere o 122 %, private equity o + 37 % a zlato si pripísalo +10 %.

„Rok 2023 bol pre investorov viac než úspešný. Priemerný diverzifikovaný investor[1] zarobil 9,3 % po daniach a poplatkoch. Takýto dobrý výsledok v čase vysokej inflácie, vojny na Ukrajine a vysokých úrokových sadzieb na začiatku roka čakal len málokto,“ konštatuje  Dominik Hapl, Portfolio Manager, Across Private Investments.

Do čoho investovať v roku 2024?

Pre bežného investora je najlepšie aj v tomto roku investovať do celého trhu. Teda do všetkých tried aktív a diverzifikovaných indexov, čo sú stavebné piliere každého portfólia.

„Z dlhodobého pohľadu má vždy zmysel investovať do akcií. Aj po dobrom roku 2023 je ich dlhodobý potenciál stále vysoký. Jedná sa onajziskovejšiu triedu aktív, ktorá by vportfóliu nemala chýbať“ vysvetľuje Andrej Rajčány, Chief Investment Officer, Across Private Investments. 

Po poslednom raste úrokových sadzieb sa opäť stávajú atraktívne dlhopisy. Rok 2023 bol  výborný na budovanie dlhopisových pozícií s dlhšou splatnosťou a vyššou duráciou. Práve tieto dlhopisy budú rásť rýchlejšie pri opätovnom znižovaní sadzieb, ktoré sa očakáva v roku 2024. Ešte aj v tomto roku je príležitosť na kúpu dlhopisov s vyšším výnosom a pri nižších cenách. Táto atraktivita sa bude zmenšovať s tým, ako budú sadzby klesať. Okno príležitosti sa tak začne postupne zatvárať.

Očakávame postupné rozmrazenie dopytu aj na realitnom trhu s tým, ako budú klesať sadzby. Rast cien by v roku 2024 mal byť len mierny.

Čo by mohlo trhy ohroziť?

Trhy v roku 2024 môže ohroziť stále trvajúci konflikt na Ukrajine a nový konflikt v Izraeli a ich prípadná eskalácia. Taktiež možné dlhšie udržiavanie vyšších sadzieb, ako by sme si priali, eskalácia konfliktu medzi Čínou a Taiwanom, možný začiatok opätovnej dlhovej krízy v Európe, ktorá by sa týkala štátnych dlhopisov alebo problémov niektorej zo systémových bánk. Tak ako minulý rok, nemožno vylúčiť príchod tzv. čiernej labute, teda zatiaľ neidentifikovateľnej hrozby ako boli pandémia COVID-19 či útok Ruska na Ukrajinu. Ak sa nenaplní žiaden z týchto čiernych scenárov, investorom by rok 2024 mal priať.

Ako sa darilo Across?

Rok 2023 bol z pohľadu zhodnotenia majetku investorov v Across Private Investments úspešný. Priniesli sme na trh vlastné investičné riešenia v oblasti akcií aj dlhopisov. Zrealizovali sme niekoľko unikátnych private equity investícii aj realitných projektov. Vydali sme niekoľko zaistených investičných certifikátov aj korporátnych dlhopisov od stabilných emitentov, ktoré zhodnocovali stabilne majetok našich klientov.

Expertíza nášho tímu sa stala vyhľadávanejšou aj v mediálnej oblasti. Rok 2023 sme ukončili s takmer 500 mediálnymi výstupmi.

Naše online klientské prostredie Across Connect, webová a mobilná aplikácia pre klientov priniesla rozšírenie funkcionalít pre vyšší komfort klientov. Spustili sme digitálny predaj našich investičných riešení pre affluent segment z pohodlia domova, ktorý bol v nezávislom prieskume ocenený ako užívateľsky najlepší spomedzi lokálnej konkurencie.

Aktíva pod našou správou presiahli 400 mil. eur apočet Across klientov v tradičnom privátnom segmente narástol za hranicu 1500. Týmto sa chceme veľmi pekne poďakovať za pretrvávajúcu vernosť adôveru.

S akými cieľmi vstupujeme do 2024?

Podľa nášho CEO Petra Jakubičku, je základným kameňom našich aktivít byť dôveryhodným partnerom pri správe majetku a investícií našich klientov. Nezávislosť, zameranie na investície, partnerský a zodpovedný prístup idú ruka v ruke s našim podnikateľským duchom.

Rozumieme investovaniu a zachovávame si silné zameranie na excelentný klientsky servis. V rozbúrených vodách finančného sveta neustále hľadáme unikátne a bezpečné prístavy pre investície našich klientov. Zároveň budeme pokračovať v stratégii rozširovania unikátnych investičných riešení aj do nových segmentov – do digitálneho predaja a inštitucionálnym partnerom.

[1] akcie 40 %, dlhopisy 40 %, alternatívy 20 %

Autor:
Dominik Hapl

Portfolio Manager/Analytik
Dominik Hapl pôsobí v Across Private Investments ako analytik od začiatku roka 2020. Na kapitálovom trhu sa pohybuje viac ako 10 rokov. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Predchádzajúce skúsenosti nadobudol v brokerskej a investičnej spoločnosti, v súčasnosti ich využíva ako člen investičnej komisie, pri vytváraní portfólií a obchodovaní na kapitálových trhoch. Zaoberá sa analyzovaním vývoja na finančných trhoch a pravidelne publikuje komentáre v médiách na aktuálne ekonomické témy.

Naspäť
Oživenie realitného trhu už klope na dvere – podľa dát i odborníkov
20. 03. 2024 Čas čítania: 6 min

Realitný trh je na Slovensku jednou z kľúčových investičných oblastí, kedže Slováci a Slovenky radi siahajú po investíciách, ktoré si tak povediac „môžu chytiť“. Ak sa pozrieme na percento obyvateľov Slovenska, ktorí dnes bývajú vo vlastnom alebo vlastnia nehnuteľnosť, sme premianti v rámci celej Európy (viď Graf 1).

Akcie či dlhopisy sú pre nich častokrát príliš abstraktné, čo je skôr na škodu. Zo skúseností vieme, že najlepšie výsledky dosahujú práve diverzifikové portfóliá, kde by reality mali tvoriť len určitú časť majetku investora.

Graf 1: Percento obyvateľstva žijúce vo vlastnej (vlastnenej) nehnuteľnosti, zdroj: Eurostat

Akú nákupnú stratégiu pri nehnuteľnostiach zvoliť?

Po poslednom inflačnom šoku musela ECB razantne zasiahnuť rastom úrokových sadzieb, čo sa negatívne odrazilo na financovaní bývania či nákupe investičných bytov. Trh s realitami na Slovensku zaznamenal korekciu, ktorú pozorujeme aj na cenovom indexe. No percentuálny pokles nebol ani zďaleka tak obrovský, ako si mnohí mysleli. Skôr môžeme hovoriť o miernej cenovej korekcii.

Graf 2: Vývoj cenového indexu v Slovenskej republike, zdroj: Tradingeconomics.com

Posledný štvrťrok 2023 už naznačuje mierny obrat a zvýšenie obchodnej aktivity. Potvrdila nám to aj Alexandra Novák, prezidentka Združenia realitných kancelárií Slovenska (ZRKS): „ Realitné kancelárie združené v ZRKS hlásia z celého Slovenska oživenie dopytu. V Bratislavskom kraji je to cítiť najviac. Záujemcovia dlhodobo vyčkávali s kúpou a na základe publikovaných informácií očakávali výraznejší pokles cien nehnuteľností. Pokles cien nehnuteľností sa však už v dnešnej dobe výrazne spomalil alebo sa dokonca zastavil. A cítiť, že ľudia začínajú ustupujú zo stratégie – počkám, kým bude lacnejšie.“

Obrázok 1 – Zmeny realizačných cien nehnuteľností v SR, zdroj: Štatistický úrad

Posledný kvartál 2023 potvrdil, že vo viacerých regiónoch Slovenska došlo dokonca k medzikvartálnemu rastu realizačných cien nehnuteností (viď Obr.1). Nejednalo sa teda len o zmenu v ponukových cenách.

Jedným z dôvodov, prečo sa tak deje, je očakávaný pokles úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky, ktorá by v tomto roku mala znížiť sadzby trikrát o 0,25 %. Zníženie sadzieb povedie k lacnejším hypotékam a tí, čo kupujú dnes, si budú môcť v budúcnosti refinancovať za nižšie sadzby. Cena ich nehnuteľností však bude trhom tlačená nahor, pretože sadzby budú postupne klesať a realitný trh sa ešte viac rozhýbe.

Graf 3: Očakávaný vývoj úrokových sadzieb ECB, zdroj: Bloomberg

Aké typy nákupov na realitnom trhu dnes robíme na Slovensku?

Prezidentka ZRKS Alexandra Novák vysvetľuje: „Za posledné obdobie roku 2023 išlo najmä o „hotovostné“ nákupy, ale od začiatku roka 2024 sa rozbehli aj „hypotekárne“ kúpy . Ľudia potrebujú bývať, takže aj tí, čo dlhodobo čakali, že ceny nehnuteľností budú klesať, čakať stále nemôžu a začali konať.“

A. Novák doplnila, že niektorí kupujúci očakávali pokles až o 25 %, čo sa však neudialo. A aj pod vplyvom informácií ako pokles inflácie a úrokových sadzieb plus očakávaného rastu cien nehnuteľností si uvedomujú, že ideálny čas na nákup nehnuteľnosti je vtedy, keď si môžu na realitnom trhu vyberať. Čo je práve súčasné obdobie.

ZRKS má tiež dáta, či prevažujú kúpy na bývanie alebo investičné byty. Podľa dostupných informácií dnes prevažuje kúpa realít na vlastné bývanie. V oblasti investičných nehnuteľností sú preferované najmä tie, ktoré spadajú do cenovej hladiny 100 – 150 000 eur. Čo sú väčšinou 1 až 1,5 izbové byty v dobrých lokalitách, ktoré sú určené na prenájom.

Pre investičné byty je kľúčová  lokalita (teda dostupnosť a občianska vybavenosť v blízkosti), od ktorej závisí potenciál rastu ceny investície, ale aj pomer cena investície verzus výnos z nájmu. „V období nízkych úrokových sadzieb bol najväčší dopyt po dvojizbových bytoch s cieľom následne byt prenajať. Pri dnešných cenách úverov v porovnaní s rastúcimi cenami nájmov však nemajú investori pokryté náklady, a preto hľadajú vhodnejšie formy investovania. Investori teraz zvažujú prenájom formou krátkodobou formou, napríklad cez platformu AirBnb, aby z investovaných zdrojov získali čo najvyšší výnos,“ uzatvára Alexandra Novák, prezidentka ZRKS.

Aké nehnuteľnosti má aktuálne v portfóliu Across?

Projekt Kerling ponúka bývanie len 500 metrov od centra Banskej Štiavnice s kompletnou občianskou vybavenosťou v pešej dostupnosti. Výmery bytov v ponuke sú od 35 do 106 m2 a predávajú sa v štandarde. Cena za byt začína od 135 000 eur. Výstavba ide podľa naplánovaného harmonogramu, kolaudácia je naplánovaná na koniec roka 2024.

Projekt Rakyta v Devínskej Novej Vsi –  lokalita ponúka bohatú občiansku vybavenosť, čo ocenia najmä mladé rodiny. Ponúka na výber z viac ako 300 jeden až štvorizbových bytov, ktoré majú vo svojom štandarde elektrické podlahové kúrenie, priestranné balkóny či terasy, obľúbené predzáhradky, kvalitné povrchové materiály ale aj dizajnové kúpeľne. Začiatok výstavby je naplánovaný v prvej polovici 2024.

Apartmány Zelená Punta, Chorvátsko – sa nachádzajú na chorvátskom ostrove Ugljan. Rezort ponúka na predaj kompletne zrekonštruované komfortné dvojizbové, trojizbové a štvorizbové apartmány v štyroch apartmánových domoch. Súčasťou developmentu sú aj športoviská, voľnočasové atrakcie a veľkokapacitný parkovací dom. Pre majiteľov apartmánov v rezorte bude zabezpečený nielen manažment a správa apartmánov, ale aj množstvo výhod v rámci benefitov pre majiteľov.

Ak máte záujem o viac informácií o daných projektoch, prosím kontaktujte svojho investičného konzultanta alebo nám zanechajte kontakt a my sa vám ozveme.

Autor:
Dominik Hapl

Portfolio Manager/Analytik
Dominik Hapl pôsobí v Across Private Investments ako analytik od začiatku roka 2020. Na kapitálovom trhu sa pohybuje viac ako 10 rokov. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Predchádzajúce skúsenosti nadobudol v brokerskej a investičnej spoločnosti, v súčasnosti ich využíva ako člen investičnej komisie, pri vytváraní portfólií a obchodovaní na kapitálových trhoch. Zaoberá sa analyzovaním vývoja na finančných trhoch a pravidelne publikuje komentáre v médiách na aktuálne ekonomické témy.

Naspäť
Padel – šport pre celú rodinu a investičná príležitosť v jednom
20. 03. 2024 Čas čítania: 3 min

Padel si v posledných rokoch podmanil srdcia ľudí na celom svete. Jeho popularita aj na Slovensku rastie. Je to zábavný, dynamický a zdravý šport pre celú rodinu. Spája prvky tenisu a squashu a s pomocou odborníka sa ho viete naučiť už za 20 minút.

Aké sú výhody padelu?

  • Jednoduchosť: Padel je intuitívny, z raketových športov je najľahší na naučenie. Základné techniky zvládne rýchlo aj začiatočník.
  • Zábava a socializácia: Padel je dynamický a plný adrenalínu. Hrá sa vo dvojiciach, čím budujete tímového ducha a (športové) priateľstvá.
  • Zdravie a kondícia: Padel je skvelý kardiovaskulárny tréning, ktorý zlepšuje koordináciu, reflexy a výbušnosť.
  • Spája celú rodinu: Padel si užijú deti, mládež, dospelí aj seniori – je vhodný pre všetky vekové kategórie od 5 do 70+ rokov.

Na úvod toho nepotrebujete veľa, padelové rakety si viete požičať, loptičky sú tenisové. Na Slovensku sa kvôli počasiu hráva padel väčšinou v hale. Padelových ihrísk je zatiaľ iba pár, nie sú tak rozšírené ako tenisové kurty. Keďže v Across tomuto športu veríme, pomocou akvizícií sa snažíme riešiť aj problém nedostatku kurtov.

3 tipy, ako zistíte, či vás padel bude baviť

  1. Vyskúšajte si padel na hodine s trénerom, napríklad v našej Arena Padel.
  2. Zapojte sa alebo príďte povzbudzovať na padelový turnaj.
  3. Sledujte profesionálnych padelových hráčov na sociálnych sieťach a inšpirujte sa.

Ako sa dá popasovať s padelom ako úplný začiatočník, si môžete pozrieť v reportáži relácie Ekšn na RTVS, ktorá predstavuje netradičné športy. Reportáž si môžete pozrieť TU.

Padel vnímame aj ako investičnú príležitosť

Padel sa stáva aj lukratívnym biznisom. Skupina Across doteraz všetky svoje padelové aktivity financovala z vlastných zdrojov. Keďže máme ďalšie expanzné plány, rozhodli sme sa pozvať na našu padelovú cestu aj klientov – vydali sme 80-tisíc dlhopisov s hodnotou sto eur. Dlhopis Across Padel je štvorročný dlhopis s nulovým kupónom a s výnosom do 7,5 % p.a.

Aké argumenty hovoria v prospech tejto investície?

  1. Padel nie je sezónny vrtoch, má konštantnú rastovú krivku,
  2. dopyt po padelových kurtoch presahuje najmä v podvečerných časoch ponuku,
  3. peniaze z dlhopisu investujeme do rozvojových projektov, ktorým veríme, máme pod kontrolou a sami v nich máme peniaze.

Padel je fenomén, ktorý si získal srdcia miliónov ľudí. Jeho dostupnosť, zábava a rýchly rast popularity z neho robia šport budúcnosti. Investícia do padelu môže priniesť radosť z hry a zároveň atraktívne zhodnotenie.

Ak máte záujem o investíciu do rozvoja padelu aj u nás, prosím kontaktujte svojho investičného konzultanta alebo nám zanechajte kontakt a my sa vám ozveme.

Naspäť
Across má nového CEO – prichádza z Čiech, má skúsenosti z USA aj ambíciu expandovať
27. 03. 2024 Čas čítania: 3 min

Bratislava, 27. marca 2024 – Miroslav Boublík nastúpil do pozície Chief Executive Officer spoločnosti Across Private Investments. Je to manažér smedzinárodnými skúsenosťami – pôsobil predovšetkým v sektore finančných služieb od Silicon Valley až po Singapur. Jeho úlohou bude napĺňať ambiciózne rastové ciele spoločnosti a expandovať na zahraničné trhy. 

M. Boublík do firmy prináša svoje skúsenosti v oblasti private equity, venture capital a z veľkého bankovníctva. Okrem rodných Čiech za ostatných 30 rokov kariéry pôsobil v piatich krajinách. Kariérne začínal v USA, kde okrem iného pracoval v renomovanej poradenskej spoločnosti McKinsey. Po presune do Európy bol súčasťou vedenia bankových domov na Ukrajine i v Rusku. Štyri roky bol v tíme Home Credit International, ktorý je súčasťou skupiny PPF. Tam sa vypracoval až na pozíciu Managing Partner pre Corporate Venture Capital. Across, ktorého hlavnou oblasťou podnikania sú privátne investičné služby, je jeho prvým slovenským pôsobiskom.

V Across sa chce zamerať najmä na rozšírenie produktového portfólia spoločnosti. „Pre našich klientov budeme hľadať investičné príležitosti na globálnych trhoch. Cieľom je priblížiť sa inštitúcii typu merchant bank, ktorá spája privátne bankovníctvo, správu majetku a private equity. Na tom princípe fungujú napríklad aktivity rodiny Rothschildovcov,“ vysvetľuje M. Boublík.

Budúcnosť vidí v hľadaní nových príležitostí v oblasti principal investing, čo je súhrnný názov pre venture capital a private equity. Dôležitou témou bude tiež medzinárodná expanzia, zdokonaľovanie investičných služieb na mieru a zlepšovanie zákazníckej skúsenosti.

„Moje ambície sú jasné. Chcem pokračovať v rozvoji našich služieb a produktov, pristupovať k inováciám s otvorenou mysľou a využiť moje skúsenosti k dosiahnutiu úspechov v medzinárodnom meradle,“ povedal M. Boublík o svojej vízii budúcnosti Across.

M. Boublík preberá vedenie spoločnosti po Petrovi Jakubičkovi, ktorý ju viedol posledné tri roky. „Petrovi Jakubičkovi patrí veľká vďaka. Firma je v dobrej kondícii, s rastovým apetítom a skvelým tímom, ktorý vie vytvárať aj úspešne predávať unikátne investičné produkty. Je to pevný základ, na ktorom budeme stavať,“ dopĺňa M. Boublík.

Across za pôsobenia P.Jakubičku zvýšil klientske aktíva pod správou o vyše 150 miliónov eur, počet klientov narástol na viac ako 2000, spustil digitálny predajný kanál a zvýšil povedomie o značke Across. Pripravil tak pôdu na úspešné pôsobenie firmy v jej tretej dekáde na finančnom trhu.

„Som veľmi rád, že sa do nášho tímu pridal odborník a profesionál svetových rozmerov. Úprimne verím, že sa Acrossu pod jeho vedením podarí naplniť potenciál medzinárodnej finančnej spoločnosti,“ uzatvára Július Strapek, zakladateľ a partner skupiny Across.

Naspäť
Investičná skupina Across vstúpila na mediálny trh v regióne SEE
19. 01. 2024 Čas čítania: 3 min

Bratislava, 18.1.2024 – Spoločnosť Across získala významnú časť podnikania I&F Holding AB, ktorá zastrešuje reklamné a mediálne agentúry na ôsmich trhoch: v Srbsku, Chorvátsku, Čiernej Hore, v Severnom Macedónsku, Albánsku, v Slovinsku, Bosne a Hercegovine a Bulharsku. Ide o prvú investíciu skupiny Across v segmente médií a reklamy.

„Hlavnými dôvodmi akvizície boli dobré finančné výsledky I&F a diverzifikácia príjmov – ako z pohľadu sektora, tak z pohľadu regiónu. Predstavuje to ideálny základ pre generovanie pravidelných príjmov skupiny Across a veríme, že to prinesie synergie s našim ďalším podnikaním v tomto regióne. Zároveň sme presvedčení, že hodnota odkúpených spoločností  bude časom narastať,“ vysvetľuje Adam Jášek, predseda predstavenstva Across Media Holding. Tento holding akvizíciu za skupinu Across uzavrel.

Across Media Holding je podľa A. Jášeka plne spokojný s plánom vývoja, ktorý predstavil manažment agentúr v rámci I&F a nemá v úmysle zasahovať do ich každodennej prevádzky ani získavať agentúry v tomto sektore na Slovensku. Súčasné vedenie a zamestnanci I&F zostávajú na svojich pozíciách. Zmenou je ich prechod pod spoločnosť Across Media Holding, a.s.

Pre skupinu Across, ktorá je v súčasnosti aktívna v hotelovom, realitnom a módnom sektore v Chorvátsku a módnom sektore v Slovinsku, nejde o prvú akvizíciu v juhovýchodnej Európe (SEE). Táto expanzia nielenže upevňuje prítomnosť skupiny a vytvára základ pre ďalší potenciálny rast skupiny v tomto regióne, ale podporuje aj cezhraničnú spoluprácu a zdieľanie znalostí.

„Som hrdý na prácu, ktorú odviedli moji kolegovia pri investícii do mediálnych a reklamných spoločností I&F. Ide o prvú strategickú akvizíciu v tomto odvetví. Tešíme sa na spoluprácu s tímom skúsených a osvedčených odborníkov. Navyše verím, že sa nám spolu s touto akvizíciou podarí dosiahnuť synergie a úspory aj v iných sektoroch, v ktorých naša skupina pôsobí,“ uzatvára Július Strapek, zakladateľ skupiny Across.

Mediálne a reklamné agentúry I&F Holding AB v regióne SEE, teraz už pod spoločnosťou Across Media Holding, patria medzi top 5 na trhoch, kde pôsobia. Za svoju prácu získali množstvo prestížnych svetových reklamných ocenení a sú súčasťou siete jednej z najväčších svetových agentúr IPG, ktorá pôsobí vo viac ako 100 krajinách.

Naspäť
Tesla plánuje expandovať do Malajzie
24. 08. 2023 Čas čítania: 2 min

Malajzijská vláda plánuje využiť príležitosť v podobe elektromobility. Nedávno oznámila, že poskytne stimuly zahraničným spoločnostiam, ktoré investujú do elektromobilových technológií v krajine. Stimuly zahŕňajú daňové úľavy, granty a prístup k infraštruktúre. Vláda v Malajzii tiež plánuje vybudovať regionálne centrum pre elektromobily. Centrum bude poskytovať služby ako výskum a vývoj, testovanie, certifikácia a bude tiež pomáhať malajzijským spoločnostiam zapojiť sa do globálneho elektromobilového priemyslu. Vláda verí, že elektromobilová revolúcia predstavuje veľkú príležitosť pre malajzijskú ekonomiku a Malajzia má zároveň všetky potrebné suroviny na výrobu batérií do elektromobilov. Plánuje tak vytvoriť nové pracovné miesta, zvýšiť export a zlepšiť životné prostredie.

Tesla je prvou dohodou v rámci malajzijskej iniciatívy Battery Electric Vehicle Global Leaders a podľa slov premiéra Malajzie urobila prelomový krok, ktorý posilnil pozíciu v juhovýchodnej Ázie v dodávateľskom reťazci pre elektromobily. Podľa dohody medzi Teslou a Malajziou bude výrobca elektromobilov môcť predávať svoje elektromobily vyrobené v Šanghaji priamo, bez akýchkoľvek dovozných ciel alebo prirážok pre sprostredkovateľov.

Tesla tiež zriadi regionálne riaditeľstvo a servisné stredisko v Selangoru, ktoré bude vybavené pokročilými diagnostickými nástrojmi a bude obsluhované vysokokvalifikovanými technikmi Tesly. Používatelia Tesly by mali mať prístup k sieti nabíjacích staníc v hlavných metropolitných oblastiach v krajine, pričom prvá je plánovaná v centre Kuala Lumpuru. Plánuje sa aj to, že Tesla sa bude zaoberať výrobou batérií pre elektromobily v Malajzii, čiže bude potrebovať v regióne postaviť aj továreň na baterky.

Autor:
Dominik Hapl

Portfolio Manager/Analytik
Dominik Hapl pôsobí v Across Private Investments ako analytik od začiatku roka 2020. Na kapitálovom trhu sa pohybuje viac ako 10 rokov. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Predchádzajúce skúsenosti nadobudol v brokerskej a investičnej spoločnosti, v súčasnosti ich využíva ako člen investičnej komisie, pri vytváraní portfólií a obchodovaní na kapitálových trhoch. Zaoberá sa analyzovaním vývoja na finančných trhoch a pravidelne publikuje komentáre v médiách na aktuálne ekonomické témy.

Naspäť
Inflácia na Slovensku spomaľuje, ceny však neklesajú, len prestali rásť
18. 08. 2023 Čas čítania: 2 min

Inflácia alebo tempo rastu cien nám na Slovensku začína spomaľovať. Aktuálne medziročné tempo rastu cien za júl je na úrovni 9,7 %. Keď sa porovná spotrebiteľský košík z júla 2022 a júla 2023, ceny jednotlivých tovarov a služieb sú v ňom o 9,7 % drahšie. Ide už o šiesty mesiac po sebe, kedy nám inflácia spomaľuje. Z februárových 15,4 % na aktuálnych 9,7 %.

Je potrebné zdôrazniť, že ceny neklesajú, len prestali rásť. Cenový index sa od apríla príliš nezmenil, čo nám hovorí o aktuálnej stagnácii cien. Ak cenový index zostane na súčasných úrovniach, inflácia klesne do januára 2024 podľa našich prepočtov pod 3 % bez akéhokoľvek ďalšieho pričinenia. Len vďaka tomu, že budeme porovnávať ceny v košíku medzi januárom 2024 a januárom 2023, kedy už boli vysoké.

Je tu teda objektívny predpoklad, žeby sa inflácia mohla stabilizovať na cieli okolo 2 % už v prvom kvartáli budúceho roka. Hlavnou príčinou tohto návratu nie sú politici ani žiadne opatrenia prijímané vládou. Hlavným dôvodom tohto pozitívneho vývoja je politika centrálnej banky, v našom prípade ECB a rast úrokových sadzieb, ktorým sa snaží dostať infláciu pod kontrolu. Ako u nás, tak aj všade vo svete, sa liečba vyššími úrokmi javí byť úspešná – čo sa týka skrotenia inflácie.

Keď základná sadzba rastie, cudzie zdroje požičiavané z banky sa stávajú drahšími, pretože na úrokoch musia subjekty – domácnosti, firmy aj štát platiť viac. Na strane druhej, tí, ktorí vytvárajú úspory, získavajú aj vyššie sadzby na bežných účtoch, termínovaných vkladoch či dlhopisoch, do ktorých investujú. Toto prostredie je síce nevýhodné pre dlžníkov, ale je výhodné pre sporiteľov.

Autor:
Dominik Hapl

Portfolio Manager/Analytik
Dominik Hapl pôsobí v Across Private Investments ako analytik od začiatku roka 2020. Na kapitálovom trhu sa pohybuje viac ako 10 rokov. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Predchádzajúce skúsenosti nadobudol v brokerskej a investičnej spoločnosti, v súčasnosti ich využíva ako člen investičnej komisie, pri vytváraní portfólií a obchodovaní na kapitálových trhoch. Zaoberá sa analyzovaním vývoja na finančných trhoch a pravidelne publikuje komentáre v médiách na aktuálne ekonomické témy.

Naspäť
Pošlite svoje investície na preventívnu prehliadku
18. 08. 2023 Čas čítania: 3 min

Tak, ako by ľudia mali chodiť každý rok na preventívnu prehliadku k lekárovi, aby posúdil ich zdravotný stav, zistil krvný obraz, vyšetril srdce a prípadne prišiel na možné problémy ešte predtým, než sa pretavia do vážnych problémov, rovnako by sme mali pozerať na zdravie svojho investičného portfólia. Nie každá finančná inštitúcia, rovnako ako nie každý lekár, však k prevencii pristupuje s maximálnou starostlivosťou.

Položte si otázku: kedy ste dali naposledy skontrolovať vaše investičné portfólio, či je dobre nastavené? Ak je odpoveď dávno, neviem alebo nikdy, my vám takúto preventívnu prehliadku radi urobíme.

Čo zistíte auditom vášho investičného portfólia?

Cieľom takéhoto auditu je posúdiť kľúčové parametre investičného portfólia, ktoré majú (môžu mať) zásadný vplyv na jeho výkonnosť. Hlavnými posudzovanými parametrami sú:

  • investičná stratégia,
  • výkonnosť,
  • priebežné poplatky,
  • daňová efektivita a
  • zabezpečenie portfólia do referenčnej meny.

Vedľajšími posudzovanými parametrami sú:

  • investovanie na úver,
  • denná likvidnosť,
  • podiel korporátnych dlhopisov bez ratingu,
  • rozsah postupného investovania do akcií a
  • aplikovanie pravidelného re-balansingu.

Audit investičného portfólia kladie dôraz na merateľnosť parametrov, keďže štyri z piatich hlavných a tri z piatich vedľajších parametrov možno merať. Posudzovanie investičnej stratégie má subjektívny charakter. V Across kladieme dôraz na systematickosť a jednoznačnosť investičnej stratégie (príp. strategickej alokácie). Takýto audit dáva investorom pohľad zo strany profesionála, ktorý sa investovaním zaoberá na dennej báze. Nie každý investor sa totiž vyzná v tom, čo má nastavené v portfóliu – v banke alebo inej finančnej inštitúcii a či trh neponúka aj lepšie, výkonnejšie, lacnejšie alebo daňovo optimálnejšie riešenia. Pohľad odborníkov preto môže byť veľkým prínosom.

Častokrát sa stáva, že naše Across portfólia majú oproti konkurencii čo ponúknuť v širokej škále sledovaných parametrov. Takéto audity tak dávajú klientom prehľad o tom, či zostať verný starému správcovi aktív alebo svoje investície preniesť a budovať portfólio niekde inde.

Aby ste to mohli zistiť, do konca septembra poskytujeme bezplatný audit portfólií, ktoré sú držané u iných správcov. Ak máte o takýto audit záujem, prosím kontaktujte svojho investičného konzultanta alebo nám napíšte krátky email na info@across.sk.

Napíšte nám

Malá ochutnávka z nášho auditu investičného portfólia

Autor:
Dominik Hapl

Portfolio Manager/Analytik
Dominik Hapl pôsobí v Across Private Investments ako analytik od začiatku roka 2020. Na kapitálovom trhu sa pohybuje viac ako 10 rokov. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Predchádzajúce skúsenosti nadobudol v brokerskej a investičnej spoločnosti, v súčasnosti ich využíva ako člen investičnej komisie, pri vytváraní portfólií a obchodovaní na kapitálových trhoch. Zaoberá sa analyzovaním vývoja na finančných trhoch a pravidelne publikuje komentáre v médiách na aktuálne ekonomické témy.

Naspäť
Keď sú úroky vysoko, fixujte si výnosy
16. 08. 2023 Čas čítania: 6 min

V čase nízkych úrokových sadzieb veľa šikovných Slovákov využilo príležitosť a refixovali si hypotéky na realitných investíciách, aby si čo najdlhšie udržali nízke náklady na splátkach hypoték. S odstupom času a s pohľadom na aktuálne úrokové sadzby sa ukazuje, že urobili výborné rozhodnutie.

Dnes je na trhu situácia opačná. Sadzby sú vysoko a náklady na dlh sa predražujú. Doba nepraje novým dlžníkom. Na strane druhej – súčasné prostredie je až veľmi prívetivé k ľuďom, ktorí si v minulosti tvorili úspory a chcú ich dnes investovať. Majú totiž príležitosť zafixovať si výnosy na niekoľko rokov dopredu.

Sadzby do budúcna pôjdu dole, možnosť fixácie je tak časovo obmedzená

V USA prebieha zvyšovanie sadzieb už prakticky posledný rok a pol. Sadzby sa za toto obdobie postupne vyšplhali až na súčasných 5,5 %. Aktuálne je inflácia v USA na úrovni 3 %, čo už je len kúsok od cieľa dvoch percent.. Avšak poslednému vývoju inflácie pomáhal bázicky efekt (štatistika výpočtu inflácie), ktorý by sa mal v nasledujúcich mesiacoch vytratiť a inflácia by tak mohla mierne stúpnuť. Dôležité bude o koľko. Preto si Fed necháva otvorené „zadné vrátka“ a vo svojom komentári zdôraznil, že sa bude rozhodovať meeting-by-meeting. Teda na každom zasadnutí nezávisle a na základe v tom čase aktuálnych dát z ekonomiky.

Nateraz sa zdá, že súčasná výška sadzieb by mala byť dostatočne reštriktívna na to, aby sa inflácia v strednodobom horizonte vrátila k dvom percentám. Je dôležité zdôrazniť, že súčasné sadzby nie sú pre Fed dlhodobo udržateľné a budú takto vysoko len po nevyhnutnú dobu. Podľa Fedu je úroveň dlhodobo optimálnych sadzieb medzi 2 – 3 %, nie aktuálnych 5,5 %. Preto je predpoklad, že s dosiahnutím inflačného cieľa začnú sadzby postupne klesať na podporu hospodárskeho rastu. Trh očakáva, že do konca roka 2024 sadzby poklesnú minimálne o jeden percentuálny bod zo súčasných úrovní. Očakávajú sa 4 zníženia po 0,25%. Už v druhom kvartáli 2024 môžeme vidieť prvé.

Graf 1: Očakávaný vývoj sadzieb podľa aktuálnych ekonomických výsledkov (USA), zdroj: Bloomberg

V eurozóne je sadzba 4,25 %. Je to nevýhodné pre dlžníkov, ale výhodné pre sporiteľov

ECB, rovnako ako Fed, naposledy rozhodla o ďalšom navýšení úrokových sadzieb o 0,25 %.  Základná sadzba preto dosahuje 4,25 %. Inflácia postupne klesá z minuloročných maxím, ktoré boli v eurozóne nad 10 %, na aktuálnych 5,5 %. Liečba vyššími úrokmi sa javí byť úspešná. Základná sadzba centrálnej banky je kľúčová pre celú ekonomiku. Od tejto sadzby sa odvíjajú úroky naprieč celou ekonomikou. Sú od nej závislé úroky na spotrebných úveroch, na hypotékach aj na úveroch pre firmy.

Keď základná sadzba rastie, cudzie zdroje požičiavané z banky sa stávajú drahšími, pretože na úrokoch musia subjekty – domácnosti, firmy aj štát platiť viac. Na strane druhej, tí, ktorí vytvárajú úspory, získavajú aj vyššie sadzby na bežných účtoch, termínovaných vkladoch či dlhopisoch, do ktorých investujú. Toto prostredie je síce nevýhodné pre dlžníkov, ale je výhodné pre sporiteľov.

Počas posledných 10 rokov boli úrokové sadzby veľmi nízke. To malo pozitívny vplyv na dlžníkov, pretože mohli získať úvery za nižšie úroky. Sporitelia však strádali, pretože ich úspory neprinášali vysoké úroky. Dnes sa karta obrátila. Sadzby sa zvýšili a treba povedať, že aj v prípade ECB sa zvýšili viac, ako je dlhodobo udržateľné. Hlavným dôvodom je, že inflácia vyskočila príliš vysoko a je nevyhnutné viac „šliapnuť na inflačnú brzdu“.

Opäť platí, že aj v prípade ECB je dlhodobo očakávaná úroková sadzba na úrovni 2 – 3 %, nie aktuálnych 4,25 %. Preto sa ukazuje, že okno príležitostí fixácie vyšších výnosov bude mať len obmedzené trvanie. Dnes sa dajú na dlhopisoch fixovať výnosy 6,5 -7,5 % ročne po dobu štyroch rokov. To predstavuje hrubý výnos od 27 % do 30 % za 4 roky. Ak inflácia klesne na očakávané 2-3 percentá, výnosy úspor sa môžu pohybovať na zaujímavej úrovni aj po zohľadnení inflácie. Akonáhle začnú sadzby opäť klesať, začnú klesať aj výnosy na dlhopisoch.

Graf 2: Očakávaný vývoj sadzieb podľa aktuálnych ekonomických výsledkov (eurozóna) – spodná sadzba (depozitná)  zdroj: Bloomberg

Profitujte z aktuálneho stavu na trhoch

Tým, že centrálne banky zvýšili sadzby v ekonomike, negatívne sa to premietlo na dopyte po úveroch. Vidíme to denne – hypotéky zdraželi, realitný trh sa zasekol, úvery sú drahšie a dopyt po nich klesá. Na druhej strane, má to aj pozitívny efekt. Rast úrokových sadzieb vytlačil nahor aj výnosy na korporátnych dlhopisoch.

Pred niekoľkými rokmi sme na Slovensku mali korporátne dlhopisy s výnosmi okolo 3 – 5 %, dnes sa to posúva do pásma okolo 6 – 8 %. Takéto sadzby však nevydržia večne. Akonáhle sa ekonomika ochladí a inflácia sa vráti viac k cieľu dvoch percent, centrálne banky budú postupne sadzby znižovať, čo opäť zníži aj sadzby na korporátnych dlhopisoch. Tento scenár sa už dnes vo svete očakáva.  Aj preto je aktuálne obdobie ideálnou príležitosťou, ako si zafixovať výnosy na určité obdobie dopredu.

Ak takýto typ produktu vyhovuje vašim investičným preferenciám a stratégii, radi vám ho pomôžeme zaradiť do vášho portfólia. Na výber máme od krátkodobého investovania s atraktívnym výnosom až po riešenia, ktoré vám zafixujú výnosy až na 4 roky dopredu.

Pre viac informácií prosím kontaktujte svojho konzultanta alebo nám napíšte mail na info@across.sk.

Napíšte nám

Autor:
Dominik Hapl

Portfolio Manager/Analytik
Dominik Hapl pôsobí v Across Private Investments ako analytik od začiatku roka 2020. Na kapitálovom trhu sa pohybuje viac ako 10 rokov. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Predchádzajúce skúsenosti nadobudol v brokerskej a investičnej spoločnosti, v súčasnosti ich využíva ako člen investičnej komisie, pri vytváraní portfólií a obchodovaní na kapitálových trhoch. Zaoberá sa analyzovaním vývoja na finančných trhoch a pravidelne publikuje komentáre v médiách na aktuálne ekonomické témy.